Eggelen B.V.Eggelen B.V.

Artikel in Brabants dagblad

Uiteraard zijn wij jaarlijks met Carnaval in Oeteldonk te vinden aangezien wij van Eggelen wel van een feestje houden. Echter is aswoensdag voor ons één van de drukste dagen van het jaar omdat mede wij er dan voor mogen zorgen dat diverse horecagelegenheden er weer stralend bij staan. Lees hier de online versie.

Alsof er niks is gebeurd in de kroegen

Het is nogal een operatie, de Bossche tenten de dag na carnaval weer optuigen. Met zijn schildersbedrijf is Gijs van Eggelen voor zeven zaken verantwoordelijk. "Soms denk je: oh my God."


Het is nogal een operatie om alle cafés en restaurants weer terug te brengen in de originele staat. ,,Bij de ene tent denk je: het valt wel mee, en bij de andere: o my God'', zegt Gijs van Eggelen (37). Met zijn schildersbedrijf Eggelen is hij vandaag verantwoordelijk voor zeven Bossche tenten: In den Zevenden Hemel, Danza, Hart van Brabant, Jij & Ik, 't Vervolg, Roels en Allerlei. ,,We zijn met tien man bezig'', vertelt Van Eggelen. ,,Vorig jaar nog met vijftien, nu kon het meer gespreid worden. De komende dagen en ook volgende week zijn we nog bezig. Nu doen we de zaken die vanavond open willen.''

Het is een mooi proces, vindt Van Eggelen. ,,In sommige cafés komen de schoonmakers meteen binnen als dinsdagavond de laatste bezoeker is vertrokken."

Geen ziekmeldingen

Zijn personeel verzamelde zich vanochtend om zeven uur in de werkplaats op de Ertveldweg. Maar de operatie is al twee weken bezig, want sommige tenten hebben hun inboedel even geparkeerd op zijn bedrijfsterrein. Er zijn bedrijven die in de dagen na carnaval geteisterd worden door ziekmeldingen, maar daar heeft Van Eggelen geen last van. ,,Gelukkig niet'', zegt hij. ,,Dit is voor ons de drukste tijd van het jaar. Vandaag staat bij iedereen in de agenda omcirkeld.'' Dat betekent offers brengen. Ook voor Van Eggelen zelf. Hij woont in Vlijmen, maar haast zich te zeggen dat hij een geboren en getogen Bosschenaar is. Hij stond van donderdag tot en met maandag zelf dan ook te feesten in de kroegen die hij nu weer aan het optuigen is. Hij had de laatste dag ook graag meegepikt, maar dat zit er sinds de herstelwerkzaamheden voor hem zijn begonnen - vijf jaar geleden - niet meer in.

,,Ik moet scherp zijn. Je kunt best met een kleine kater werken, maar als ik carnaval vier, dan vier ik het ook echt. Niet met de rem erop. Dus dinsdag is een rustdag.''

Trap

In café Hart van Brabant is vandaag het meeste werk te doen. Ramon is druk met een kwast in de weer, maar het zwaartepunt komt vanavond: de trap verven. Dat wordt een latertje, want er kan pas worden begonnen als al het schoonmaakwerk is voltooid. ,,Acht of negen uur, als het allemaal lukt'', zegt Ramon.

,,Je moet het goeie met het kwaaie nemen'', zegt Van Eggelen. ,,We hebben al die zaken opgeleverd, dan moet je ook het onderhoud verzorgen op dagen als deze.'' Onderweg naar Danza wijst hij naar verschillende panden en vertelt: ,,Die hebben we ook gedaan. Monumentale panden schilderen, prachtig. Daar ligt echt mijn passie.'' In Danza zijn twee werknemers aan het schuren en schilderen. Nog drie uur, dan gaat het tapasrestaurant weer open. Net als de zaken in de Korte Putstraat. Van Eggelen: ,,Dan zitten de mensen weer te dineren, alsof er niks is gebeurd. Dat vind ik een mooi fenomeen. Het went nooit.''

JARRY POPELIER

Bron: Brabants Dagblad (2 maart 2017) - https://www.bd.nl/den-bosch-e-o

Terug naar actueel